Дійсно корисно приймати риб’ячий жир і вітамін D? Нові наукові дані

Останні великі дослідження не схильні приписувати риб’ячому жиру і добавок з вітаміном D чудові цілющі властивості. Точніше, в призначених дозах ці речовини не продемонстрували відчутної користі.

«Ті, хто просуває ці добавки на ринку, говорять, що вони допомагають від усього, але в цих випробуваннях вітамін D показав себе погано», — говорить доктор Джеймс Стейн (James Stein), кардіолог з університету Вісконсіна в Мадисоне, не брав участь в дослідженнях.

Нові дані були представлені на конференції Американської кардіологічної асоціації (American Heart Association) в Чикаго і опубліковані в New England Journal of Medicine.

Діючими речовинами риб’ячого жиру є омега-3 жирні кислоти (ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК). У новій науковій роботі тестувалися омега-3 кислоти у вигляді різних біодобавок, вчені спостерігали за 26000 учасниками, у яких на початку дослідження не було проблем з серцем і онкологічних захворювань.

У групі, що одержувала БАД, за час дослідження було 145 інфарктів, серед не отримували омега-3 кислоти – 200 інфарктів. Автор дослідження доктор ДжоАнн Менсон (JoAnn Manson) з госпіталю Brigham and women’s вважає це істотною користю, але багато експертів з нею не згодні з-за дизайну дослідження.

«Ці знахідки спекулятивні і вимагають підтвердження в окремому дослідженні», — каже доктор Стів Ніссен (Steven Nissen) з клініки клівленда (Cleveland Clinic’s).

Таким чином, нові дані не конфліктують зі старими даними більш дрібного дослідження, в якому стверджувалося, що комерційний препарат з 4 г ЕПК і ДГК може знижувати частоту інфарктів, інсультів, серцево-судинної смертності та стенокардії.

Група під керівництвом Менсон також тестувала вітамін D. Раніше деякі дослідження показували, що при його недоліку частіше розвивається рак, але невідомо, чи можуть харчові добавки впливати на цей ризик.

Вітамін D не влив на частоту інфаркту, інсульту й раку. Однак після виключення перших двох років з розрахунків, у групі людей, які отримують вітамін, випадків раку виявилося менше (112 проти 149).

«Розвиток раку займає роки. Це виглядає обіцяють», — говорить Менсон.

Проте ряд експертів не погоджується з нею.

«Обидва дослідження негативні. В першу чергу вони показали, що риб’ячий жир і вітамін D не знижують частоту розвитку раку і хвороб серця», — заявив доктор Лоуренс Файн, голова відділу клінічного застосування та профілактики Національного інституту серця, легенів і крові в США.

Источник: medportal.ru

Похожие записи