Як боротися з тягою до солодкого. Практичні поради

Любов до солодкого може ставати звичкою, з якою дуже важко боротися. Відомо, що велика кількість солодощів може призводити до набору ваги і розвитку серйозних захворювань, наприклад, хвороб серця.

Кількість споживаного цукру потрібно контролювати, кількість калорій, одержуваних за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів не повинно бути великим. Ось кілька порад, які можуть допомогти в цьому.

1. Висипайтеся

Недолік сну може впливати на апетит, збільшуючи виробництво гормону голоду греліну. Іншими словами, якщо вночі ви спите менше рекомендованих 7-8 годин, то протягом дня у вас посилюється тяга до їжі.

Дослідження 2012 року показало, що один лише погляд на цукерки або піцу активує центри винагороди в мозку не спали людей, на відміну від добре відпочили учасників дослідження.

2. Читайте етикетки на продуктах харчування

Велика кількість уживаного цукру може надходити з «прихованих» джерел, таких як салатні заправки і хліб. З-за таких добавок у вас може розвинутися певне звикання до цих продуктів, завдяки впливу цукру на систему винагороди в мозку.

«Перше, що люди помічають, коли обмежують споживання продуктів з добавками цукру, це те, що їх тяга до солодкого зменшується», — говорить Девід Людвіг (David Ludwig), професор Гарвардської школи громадської охорони здоров’я їм. Т. Чана (Harvard T. H. Chan School of Public Health).

3. Якість замість кількості

«Якщо бажаєте чого-небудь солоденького, виберіть що-небудь невелике і смачне», — говорить Сьюзан Мурс (Susan Moores), дієтолог і консультант з питань харчування з Міннесоти. І, за її словами, при цьому потрібно «не переборщити» з кількістю, а вибирати маленькі шматочки і смакувати їх, а не пожирати величезні порції шоколаду або інших солодощів, так як великі порції викликають тягу до солодкого.

4. Знайдіть альтернативи солодких продуктів

Для здорового вживання солодких страв, вибирайте натуральні джерела цукру, зменшуючи кількість цукрових добавок. Це можна зробити, наприклад, шляхом зміни продуктів і напоїв в раціоні.

Наприклад, замініть ароматизований йогурт грецьким йогуртом, який можна зробити трохи солодше, додавши свіжі фрукти. Точно так само намагайтеся не купувати солодкі напої, наприклад, безалкогольні газовані або енергетичні напої. Замість цього насолоджуйтеся склянкою мінеральної води зі смаком вашого улюбленого фрукта.

5. Споживайте більше білка

Як говорить Алісса Рамсі (Alissa Rumsey), представник Академії харчування та дієтології (Academy of Nutrition and Dietetics) США, крім жирів, білок теж зазвичай засвоюється повільніше, ніж вуглеводи,

«Якщо ви вживаєте в основному вуглеводну їжу, з недостатньою кількістю білка, вона буде перетравлюватися швидше і викличе підвищення рівня цукру в крові», — говорить Рамсі. Після різкого підвищення рівня цукру, за її словами, відбувається падіння рівня цукру в крові, що може сприяти виникненню тяги до солодкого. Щоб цього не відбувалося, вона радить стабілізувати рівень цукру в крові, включаючи в свій раціон більше білка.

За матеріалами MedicalDaliy.

Источник: medportal.ru

Похожие записи