Жири і вуглеводи: якість важливіша за кількість

Що краще, дієта з низьким вмістом жирів і високим вмістом вуглеводів або дієта з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів? А може, найбільш значущий вид споживаних жирів? У новому звіті, представленому в розділі про харчуванні журналу Science, дослідники з Гарвардської школи громадського здоров’я імені Т. Х. Чана (Harvard T. H. Chan School of Public Health) і Бостонської дитячої лікарні (Boston children’s Hospital) досягли консенсусу і склали порядку денного майбутніх досліджень.

Дослідники прийшли до єдиної думки, що ні один конкретний показник відношення жирів до вуглеводів не буде оптимальним для всіх, і що універсальна високоякісна дієта з низьким вмістом цукру і очищених зернових продуктів допоможе більшості людей підтримувати здоровий вагу і знизити ризик виникнення хронічних захворювань.

«Це зразок того, як ми можемо подолати дієтичне війни, – пояснив провідний автор дослідження, професор Девід Людвіг (David Ludwig). – Наша мета полягала в тому, щоб зібрати команду з різними сферами наукових інтересів і протилежними поглядами, а також визначити області збіги, не згладжуючи розбіжностей».

Автори виклали докази трьох протилежних позицій за дієтичними рекомендаціями, які стосуються жирів і вуглеводів:

  • Високе споживання жирів викликає ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання і, можливо, рак, тому дієти з низьким вмістом жирів є оптимальними.
  • Оброблені (нерафіновані) вуглеводи негативно впливають на обмін речовин; низьковуглеводні або кетогенні (дуже низьковуглеводні) дієти з високим вмістом жиру краще для здоров’я.
  • Відносна кількість жирів і вуглеводів, що входять в раціон, малозначимо для здоров’я; важливо те, які саме споживаються жири або вуглеводи.

Дослідники погодилися з твердженням, що, зосередивши увагу на якості дієти, замінивши насичені жири і трансжири ненасиченими жирами, а рафіновані вуглеводи – цільнозерновими і некрохмалистими овочами, більшість людей можуть підтримувати хороший стан здоров’я в широкому діапазоні співвідношень жири-вуглеводи.

В рамках своїх розбіжностей автори визначили перелік питань, які можуть послужити підставою нового порядку денного досліджень в області харчування, у тому числі:

  • Впливають дієти з різними пропорціями вуглеводів та жирів на композицію тіла (співвідношення жирової і м’язової тканини) незалежно від споживання калорій?
  • Мають кетогенні дієти метаболічні переваги, що перевищують норми помірного обмеження вуглеводів, особливо для діабету?
  • Яке оптимальне кількість конкретних видів жирів (включаючи насичені жири) дієти з дуже низьким вмістом вуглеводів?

Дослідники впевнені, що відповіді на ці питання в кінцевому підсумку приведуть до розробки більш ефективних рекомендацій по живленню.

Источник: medportal.ru

Похожие записи