Органічні продукти пов’язали зі зниженням ризику раку

У людей, які їдять більше органічних продуктів, менше ризиків розвитку певних видів раку, йдеться в новому французькому дослідженні.

Було показано, що у тих, хто вживав найбільшу кількість органічних продуктів, ймовірність розвитку раку була в середньому на 25% менше у порівнянні з тими, хто вживав їх найменше. Зокрема, ймовірність неходжкінської лімфоми знижувалася на 73%, раку молочної залози в постменопаузі – на 21%.

«Необхідно мати на увазі, що здорова дієта (багата фруктами і овочами), незалежно від того, чи вживаєте ви органічні продукти або звичайні, а також висока фізична активність є важливими факторами захисту від розвитку деяких видів раку і ряду інших хвороб», — говорить автор дослідження Джулія Бодрі (Julia Baudry) з Французького інституту охорони здоров’я та медичних досліджень INSERM (French Institute of Health and Medical Research INSERM) в Парижі.

Тим не менш, вона кілька обережна у своїх оцінках. На її думку, таке наглядова дослідження в принципі не може довести, що вживання органічних продуктів призводить до зниження ймовірності розвитку раку. Дослідники лише припускають, що дієта на органічній основі може сприяти зниженню ризику розвитку раку.

При виробництві органічних продуктів не дозволяється використання синтетичних добрив, пестицидів та генетично модифікованих організмів (ГМО). Обмежується також використання певних ветеринарних препаратів, таких як антибіотики.

Хоча деякі попередні дослідження показують, що сільськогосподарські хімічні препарати можуть бути пов’язані з розвитком деяких видів раку, у дослідників немає чіткого уявлення про те, чи можуть органічні продукти, знижувати ризик його розвитку.

У новому дослідженні, опублікованому в JAMA Internal Medicine, майже 69000 дорослих відповідали онлайн на питання про свою дієту.

Дослідники зосередили свою увагу на 16 типах органічних продуктів: фрукти, овочі, продукти на основі сої, молочні продукти, м’ясо і риба, яйця, зерно і бобові, хліб і крупи, борошняні вироби, рослинні олії і приправи, готові сніданки, кава і чай, вино, печиво, шоколад та інші солодощі, інші продукти, а також дієтичні добавки.

Учасників опитування оцінили по бальній системі, поставивши від «0» (тим, хто не вживав органічні продукти) до «32» при самому високому рівні їх вживання. У групі з найнижчим споживанням органічних продуктів середній бал склав 0,72, порівняно з 19,4 в групі з найвищим рівнем споживання.

В цілому, за 4,5 роки після завершення обстежень у учасників розвинулися 1340 нових ракових утворень. Найбільш поширеними були: рак молочної залози, рак передміхурової залози, рак шкіри, колоректальний рак та лімфоми.

Крім наглядової характеру дослідження, який не може довести причинність, існує ще один мінус дослідження, який полягає в тому, що дослідники не враховували, з якої причини деякі люди ніколи не вживали органічні продукти.

Дослідники лише визначили, що люди, які споживали більшу кількість органічних продуктів, частіше укладали шлюб, мали більш високий рівень доходів і ступінь освіти, споживали менше червоного і обробленого м’яса, а також менше вживали алкоголь.

«З допомогою запитань про вживання органічних продуктів можна оцінити поведінку, але не причини такої поведінки. Той, хто не вживав органічних продуктів із-за їх дорожнечі, розглядався нарівні з тими, хто не вживав їх просто тому, що вони не подобалися. Хоча в обох випадках може відбуватися однаковий рівень біологічного впливу, ці люди відрізняються за своєю мотивації і, ймовірно, у багатьох інших аспектах поведінки, що стосується сфери здоров’я, що в кінцевому підсумку може пояснити спостережувані відмінності в ризику розвитку раку», — сказав, коментуючи дослідження, доктор Хорхе Чаварро (Jorge Chavarro), дослідник зі Школи громадського здоров’я їм. Т. Чаня Гарвардського університету (Harvard T. H. Chan School of Public Health).

Источник: medportal.ru

Похожие записи